Zima na zahradě
+9
mejdlo
Rudolf M
beny
linesman2
patas
Radim K
janci
MArtin16
ivik
13 posters
Strana 3 z 6
Strana 3 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Zima na zahradě
Letos není vytápění prostorovým topítkem zrovna levná varianta,já jsem již přetáhl přes každou palmu ušité pytle z netkanky aby kabel netopil zbytečně do prostoru domku,tím se značně prodloužila tepelná setrvačnost a spínání kabelu se o dost prodloužilo.Udržuji stále rozmezí -6 až -3st,všech šest palem má dohromady celkový špičkový příkon jen cca 850Watů,který po pár minutách po sepnutí a zahřátí samoregulačního kabelu v pohodě klesne na cca 500watů a to už se dá.Přes den udržím větráním do +15st,slunce na domky svítí zatím jen krátce(schová se za dům).
mejdlo- Poèet pøíspìvkù : 373
Já pouštím do krytů cca 7 KW,, letos po vyrobení dalších 4 boudiček budu na cca 10KW.. Ale spotřeba je dost relativní pojem, v takových slunečných dnech topím jen cca od 16 hodin do 9 hodin a to jen krátce, protože mám většinou v krytek dvě topítka, která kryty rychle a rovnoměrně prostorově vytápí, takže spínání není tak intenzivní...
RadekS- Poèet pøíspìvkù : 462
dneska jsem větral kryty a tak příspívám do diskuze..
skoro vše je v pořádku, jen pokusná opuncie ficus indica trpím vlhkem ve formě fleků na plackách a tak jsem zvědav, kolik placek budu na jaře štípat.
Nepříjemným překvapením je změklá plocha na čepici oreocereuse celsianuse.. Nevím, co se stalo, je v teple nad nulou, docela v suchu, celý je v pořádku, ale hořejšek jde do háje a tak půjde asi celý..Tento sloupovitý kaktus přitom dává v horách v Bolivii i minus 12 st. a vlhko se sněhem,je to záhada..
Radku, ten oreák seřízni až do zdravého těla a zasyp moučkou z dřevěného uhlí. Na jaře pustí odnože. Mě už se to stalo také několikrát, to jsou ty věci mezi nebem a zemí.....
U kaktusů je vždy potíž zemní vlhkost,i když je vše ostatní O.K. tak je to vždy problém.Já zase po tom oteplení vidím že asi přijdu o část nebo možná o celou opuncii engelmannii var engelmannii,jak rozmrzla tak má sem tam fleky do tmava,vypadá že přemrzla,její limit je tak těch -13-15st.Což mě štve,je to jedna z mála relativně zimuvzdorných velkých opuncek co hezky stojí a skoro nepolehává,no uvidíme.
Díky za rady.. Jinak má Engelmanii je u mě v pohodě,ale musím řicí, že neprochází méně jako kolem nuly, díky pozici v boudě..Je ale fakt nenáročná oproti ficus indica, ta nesnáší chladné vlhko, mrcha jedna..
Na sukulenty byl vždy výborný rádce pan Merhaut z Mořinky,měl za výborné ceny zajímavé druhy kaktusů,déle jsem však u něj nebyl.Jinak moje engelmannii je volně ve skalce zcela nechráněná už tři roky,
Je super, kolik toho tedy u tebe vydržela.....Pan Merhaut už zanechal prý obchodní činnosti co se yuccalandu týče..
Co nějaké fotečky z nového sadu? Na zelené louce se sází lépe, než ve staré zahradě....
beny- Poèet pøíspìvkù : 1518
Niet, většina toho co sázíme jsou "holé klacky", což vypadá dost komicky na holé louce . Ale udělali jsme si radost a přesadili tam 5 m paulownii, aspoň je o co se opřít.
31.12.2019 padla poslední velká jabloň z původního sadu, který byl od války na místě mojí současné zahrady. Větve zasychali, kmen trouchnivěl a ani razantní omlazení se moc neprojevilo. Pro vzpomínku na poslední fotce z jara 2015.
Když už jsem byl v tom, šla ven i jedna přerostlá Thuje, která již příliš stínila okolním rostlinám.
Byla sázená jako malý řízek po roce 2000. Fotka z toho místa v roce 2007, rostlina zcela vlevo.
Fotka tohoto místa v roce 2017. Ona světle zelená Thuje je mezi modřínem a sloupovou borovicí.
Vzpomínková fotka z března 2008. Popisovaná jabloň i Thuje zcela uprostřed.
Když už jsem byl v tom, šla ven i jedna přerostlá Thuje, která již příliš stínila okolním rostlinám.
Byla sázená jako malý řízek po roce 2000. Fotka z toho místa v roce 2007, rostlina zcela vlevo.
Fotka tohoto místa v roce 2017. Ona světle zelená Thuje je mezi modřínem a sloupovou borovicí.
Vzpomínková fotka z března 2008. Popisovaná jabloň i Thuje zcela uprostřed.
jirkan- Poèet pøíspìvkù : 245
Paráda, Jirko!
Na Polabí dost slušný! Tady 9 cm velmi mokrého a lepivého sněhu, padalo to 24 hod. Jak byl lepivý, tak se jím rostliny doslova obalovaly jak řízky, takhle obalený Eucalypty jsme ještě neměli. Musel jsem oklepávat i niphophilu, která je jinak vůči sněhu imunní. I 6 metrové bambusy ležely na zemi a mačkali vegetaci pod sebou, delší větvě na magnolkách měli namále, bez oklepání by to všechno popraskalo. Jinak je to fajn, první větší dávka vody za tuhle zimu a o víkendu budou celkem silné mrazy, sníh se hodí (ač ty mrazy vlastně způsobí).
Pamatuji sněhu i víc, ale nikdy dlouho nevydrží, večer už toho bylo hodně pryč.
Z těch mrazů mám taky strach, takže mě čeká zimování, nemám ještě odvahu to risknout bez zimování.
Udělám asi jen Lešnerův způsob, doufám že to bude do týdne pryč a bude zase jen kolem nuly.
Z těch mrazů mám taky strach, takže mě čeká zimování, nemám ještě odvahu to risknout bez zimování.
Udělám asi jen Lešnerův způsob, doufám že to bude do týdne pryč a bude zase jen kolem nuly.
Hezky to vypadá.Když je sníh na palmách povolí to zvlhne přes den pak noc třeba -10st.nemůže to třeba poškodit střed palmy-srdce?Jsem posera mám skleníky už měsíc. Četl jsem tady,že je to mítus,ohledně toho srdce...někteří říkají zase opak..Ale stejně si tak říkám kdyby měl být ted silnější mráz na delší dobu,zabalit do kokonu mokrou palmu,co to udělá..asi by to vysušil kabel :DNemám s tím ještě zkušenosti...
Tom78- Poèet pøíspìvkù : 366
Za dodržení podmínky, že teplota neklesne pod -12°C a když, tak jen mírně a krátce, tak dospělému Trachýkovi neublíží nic, co se vody týče.
Trachýky jsme nezimovali 2 zimy, tu první bylo 14 dní 32 cm sněhu a krátce -15°C, loni napadl několikrát sníh, nejvíce 15 cm, vždy to do jednoho dne roztálo, zima byla konstantně chladná a vlhká, ani jedna palma neměla ani jeden flíček.
Letos to bylo zatím fajn, ale začíná přituhovat, uvidíme jaký bude průběh dál. Pokud bude kolem -10°C, je to ještě dobrý.
Trachýky jsme nezimovali 2 zimy, tu první bylo 14 dní 32 cm sněhu a krátce -15°C, loni napadl několikrát sníh, nejvíce 15 cm, vždy to do jednoho dne roztálo, zima byla konstantně chladná a vlhká, ani jedna palma neměla ani jeden flíček.
Letos to bylo zatím fajn, ale začíná přituhovat, uvidíme jaký bude průběh dál. Pokud bude kolem -10°C, je to ještě dobrý.
Strana 3 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 3 z 6
Povolení tohoto fóra: