Zima na zahradě
+9
mejdlo
Rudolf M
beny
linesman2
patas
Radim K
janci
MArtin16
ivik
13 posters
Strana 5 z 6
Strana 5 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Zima na zahradě
Libore nevím, co máš proti topným kabelům, já tak zimuji od začátku. Kryt a topný kabel s termostatem nastaveným na
spínaní přibližně -6 až -7 °C a žádný problém se spálenými listy jsem neměl. Letos zkouším zimování topný kabel a
geotextílie, zatím na menších palmách a vím, že ty nemáš tento způsob rád. Ale kryty do nekonečna stavět nelze.
Největší kryty mám 4,5 m, ale jak si podle fotek určitě viděl příští zimu se tam už nevejdou, tak mě bude čekat
tento druh zimování anebo nic. Větší kryty jsou pro mě už neúnosný, jak stavění, tak i uskladnění přes léto.
Předpověď na noc na neděli -5°C, tak uvidíme na kolik to vyleze, zatím jim to moc nevychází. Teď v 7 hod.
večer zatím -2 až -3 dle místa na zahradě. Noc na pondělí předpověď -10°C, před týdnem hádali až - 22°C, pak jim věř.
spínaní přibližně -6 až -7 °C a žádný problém se spálenými listy jsem neměl. Letos zkouším zimování topný kabel a
geotextílie, zatím na menších palmách a vím, že ty nemáš tento způsob rád. Ale kryty do nekonečna stavět nelze.
Největší kryty mám 4,5 m, ale jak si podle fotek určitě viděl příští zimu se tam už nevejdou, tak mě bude čekat
tento druh zimování anebo nic. Větší kryty jsou pro mě už neúnosný, jak stavění, tak i uskladnění přes léto.
Předpověď na noc na neděli -5°C, tak uvidíme na kolik to vyleze, zatím jim to moc nevychází. Teď v 7 hod.
večer zatím -2 až -3 dle místa na zahradě. Noc na pondělí předpověď -10°C, před týdnem hádali až - 22°C, pak jim věř.
jirkan- Poèet pøíspìvkù : 245
Jirko, jde to, že většinou všichni používají samoregulační topné kabely, které mají příliš velký výkon na metr délky a díky tomu k poškození může docházet. Mezi listy a kabelem by měla být ještě nějaká mezivrstva (třeba latě) která by rozvedla teplo z jednoho bodu do větší plochy. Chtěl jsem se tím zabývat, ale dospěl jsem k závěru (opačnému než ty), že takto chránit větší palmy je pro mě fyzicky nemožné. Kdežto stavět kryty, a i vyšší než 5 metrů, mě připadá technicky jednodušší a vím jak na to.
Hlavním argumentem pro mě ale je, že kryt můžu postavit třeba v listopadu a palma v něm bez poškození (a starostí) vydrží v případě nutnosti až do začátku března. To prostě v kokonu nevydrží, vždy je nějaká vlna oteplení.
Hlavním argumentem pro mě ale je, že kryt můžu postavit třeba v listopadu a palma v něm bez poškození (a starostí) vydrží v případě nutnosti až do začátku března. To prostě v kokonu nevydrží, vždy je nějaká vlna oteplení.
beny- Poèet pøíspìvkù : 1518
Už se poprali?
Pravdu máte oba (to rozčísnu). Jde o to, že Liborovy kryty mají všechny betonovou základu, na kterou jsem se z počátku tvářil kysele, ale po letech praxe v realitě vidím, že palmám vůbec nevadí a hlavně, základna krytu se již rovnou našroubuje na betonové základy a to je o 50% méně práce a o 100% lepší manipulace s díly na žebříku. Sice mam trochu konstrukční námitky kdo jako bude šroubovat tu střechu až bude mít kryt třeba 6 metrů (já se klepu na štaflích jak ratlík i ve 3 metrech ) ale to je asi nejmenší zlo z celého stavění obřích krytů. Tak i tak se prostě musí po tom žebříku až na vrchol koruny vylézt, jak s krytem, tak s kabelem..
Můj osobní, nesoudně skromný názor je, že u Trachycarpusů je polykarbonátový budník (ve vhodných polohách!) přežitek, zároveň to ale neodsuzuju, má to jen a jen plusy, které tu už zazněly (květy, sníh, barva listů,..). Naopak s kabelama nemám taky žádný problém, pokud se vychytá watáž a správný návin, plus ty pavučiny, funguje to skvěle i po celou zimu. Lešnerovo kabely jsou třeba až zbytečně silné, na druhou stranu, ty moje prdítka podle mě na mrazy -20°C stačit prostě nebudou, v mrazech jsou sotva vlažné.
Máme to privilegium, že zimy posledních let jsou neskutečně "plant friendly", celá zima je převážně konstantně chladná a mrazové období se zcucne na pár dní za zimu, při zimování v kokonu tak nedochází k přehřátí, jelikož je stále chladno, většinou ani nesvítí slunce celé týdny. Po skončení mrazů se odzimuje a jsme všichni happy. Horší bude až přijdou ďábelské zimy, i tak si myslím, že při správné péči, problém nebude. Budou to nervy, ale věřím, že opečovávané palmy se odvděčí netknutým stavem jak v kokonu, tak v krytu (v krytu rozhodně).
Pravdu máte oba (to rozčísnu). Jde o to, že Liborovy kryty mají všechny betonovou základu, na kterou jsem se z počátku tvářil kysele, ale po letech praxe v realitě vidím, že palmám vůbec nevadí a hlavně, základna krytu se již rovnou našroubuje na betonové základy a to je o 50% méně práce a o 100% lepší manipulace s díly na žebříku. Sice mam trochu konstrukční námitky kdo jako bude šroubovat tu střechu až bude mít kryt třeba 6 metrů (já se klepu na štaflích jak ratlík i ve 3 metrech ) ale to je asi nejmenší zlo z celého stavění obřích krytů. Tak i tak se prostě musí po tom žebříku až na vrchol koruny vylézt, jak s krytem, tak s kabelem..
Můj osobní, nesoudně skromný názor je, že u Trachycarpusů je polykarbonátový budník (ve vhodných polohách!) přežitek, zároveň to ale neodsuzuju, má to jen a jen plusy, které tu už zazněly (květy, sníh, barva listů,..). Naopak s kabelama nemám taky žádný problém, pokud se vychytá watáž a správný návin, plus ty pavučiny, funguje to skvěle i po celou zimu. Lešnerovo kabely jsou třeba až zbytečně silné, na druhou stranu, ty moje prdítka podle mě na mrazy -20°C stačit prostě nebudou, v mrazech jsou sotva vlažné.
Máme to privilegium, že zimy posledních let jsou neskutečně "plant friendly", celá zima je převážně konstantně chladná a mrazové období se zcucne na pár dní za zimu, při zimování v kokonu tak nedochází k přehřátí, jelikož je stále chladno, většinou ani nesvítí slunce celé týdny. Po skončení mrazů se odzimuje a jsme všichni happy. Horší bude až přijdou ďábelské zimy, i tak si myslím, že při správné péči, problém nebude. Budou to nervy, ale věřím, že opečovávané palmy se odvděčí netknutým stavem jak v kokonu, tak v krytu (v krytu rozhodně).
Neboj Rudo, to my se Liborem jen tak pošťuchujeme, já jsem takový rýpal a bylo
mě jasné že Libor zareaguje. Já jsem začal zimovat tímto způsobem a bez
problémů, tak jsem jiné zimování nezkoušel.
Když se vrátím ke kabelům mám oba dva druhy, Lešnerovy kabely jsou tepelně
silnější, ale mají výhodu regulace výkonu, při nule topí míň a při větších mrazech
topí o to víc. Slabší kabely topí po celou dobu stejně, ovládán jen přes vypínání a
zapínání.
mě jasné že Libor zareaguje. Já jsem začal zimovat tímto způsobem a bez
problémů, tak jsem jiné zimování nezkoušel.
Když se vrátím ke kabelům mám oba dva druhy, Lešnerovy kabely jsou tepelně
silnější, ale mají výhodu regulace výkonu, při nule topí míň a při větších mrazech
topí o to víc. Slabší kabely topí po celou dobu stejně, ovládán jen přes vypínání a
zapínání.
jirkan- Poèet pøíspìvkù : 245
Jirko:
Rudo, když chceš, aby to víc topilo, tak jsou dvě možnosti. Buď namotat kabel hustěji (třeba dva na jednu rostlinu) a nebo se snažit zvýšit venkovní izolaci zábalu. Mě osobně ta pavučinovka připadá jako hodně nedostatečná. Pokud bych něco takového zkoušel, tak bych určitě přidal ještě několik vrstev geotextílie a nebo silnější mirelon. Mirelon se dělá i v tloušťce 5 nebo 10 cm. Pokud bys z toho udělal (po dobu silného mrazu) ochranný válec (nahoru dát třeba kýbl, aby teplo tolik neutíkalo), tak by ti to měli v pohodě vytopit i ty tvoje kabely.
Rudo, když chceš, aby to víc topilo, tak jsou dvě možnosti. Buď namotat kabel hustěji (třeba dva na jednu rostlinu) a nebo se snažit zvýšit venkovní izolaci zábalu. Mě osobně ta pavučinovka připadá jako hodně nedostatečná. Pokud bych něco takového zkoušel, tak bych určitě přidal ještě několik vrstev geotextílie a nebo silnější mirelon. Mirelon se dělá i v tloušťce 5 nebo 10 cm. Pokud bys z toho udělal (po dobu silného mrazu) ochranný válec (nahoru dát třeba kýbl, aby teplo tolik neutíkalo), tak by ti to měli v pohodě vytopit i ty tvoje kabely.
Tak když se dívám na své 2metrové kryty a představím si dat je na sebe=4m výšky,tak se děsím.taková věž,to kotveni musí být dokonalé.na podzim jsme měly takové poryvy větru,chvílemi mi z toho vůbec nebylo dobře,ale dobře jsem ukotvil a to mají jen 2 metry ))chci zkusit jednoho Trach.F. příští sezónu zimování tak,že bude mít stříšku 100x105cm na čtyřech profilech (taková kostra bez polykarbonatu) klasický zabal s kabelem +termostat a při silnějších mrazech bych to ještě omotal bublinkou vznikla by taková jakoby budka,lepších izolačních vlastností)Nebylo by špatně vymyslet aby se kryty daly jednoduše nadstavovat dle potřeby třeba po 0,5 m nebo po 1m takové moduly:))
Tom78- Poèet pøíspìvkù : 366
Tome, jednoduché nastavování krytů už vymyšlené je (to byla jedna z hlavních věcí na kterou jsem myslel při výrobě svých krytů). Je to naprosto jednoduché. Prostě mezi střešní díl a základní díl (doporučuju výšku 2 metry) se vkládá nastavovací modul. U posledních krytů jsem už udělal je rovnou střechu, protože s tím střešním dílem je hodně práce. Moc se mě to ale nelíbí, protože se v dutinách stropní desky drží kondenzát a snižuje tepelnou izolaci. Budu na tom ještě pracovat.
Postupem času jsem zjistil, že je nesmysl nastavovat po 0,5 metru. Výhodnější jsou metrové moduly. Větší už ne, s tím by se špatně manipulovalo na žebříku.
Kryt v základním provedení.
Zde je kostra krytu nastavená o 0,5 metru.
S polykarbonátem.
Kostra krytu s polykarbonátem nastavená o 1 metr. Ten půlmetrový díl vydržel jen jednu sezónu a to ještě tak tak.
Postupem času jsem zjistil, že je nesmysl nastavovat po 0,5 metru. Výhodnější jsou metrové moduly. Větší už ne, s tím by se špatně manipulovalo na žebříku.
Kryt v základním provedení.
Zde je kostra krytu nastavená o 0,5 metru.
S polykarbonátem.
Kostra krytu s polykarbonátem nastavená o 1 metr. Ten půlmetrový díl vydržel jen jednu sezónu a to ještě tak tak.
Beny parádní,díky za ukázku,po metru to bude teda určitě lepší.Do jaké max.výšky až půjdeš?U mě je to tak,koupil jsem menší palmy,aby jsem nemusel hned dělat tak vysoké kryty a tak si trochu i užil růst palem od mladšich kusů .Wagneriany mají 100cm výšku a cerifera asi 130cm tak si myslím,že mám tak 5-6 ..?let čas na nadstavovani;))ale do země půjde na jaro fortunei,ten má 150 bez květináče a ch.vulcano.řeším hlavně fortunei,když vidím,jak vám to vše roste tak,řeším styl zimování u téhle palmy;)
Večerní klid na zahradě.....Začalo nám 11.12.2022 drobně sněžit.Vánoční atmosféra je zde
Já myslel, že polykarbonát vodorovně montuje jenom Tropik JInak paráda.
To jsou ty velké slevy minulý rok na polykarbonát,no vzal jsem,ale co už za tu cenu jsem musel i takto
Ta malá budka je z 25mm původně na střechy,izolace opravdu někde jinde...
Že jo? Ta 25 mm je zázrak.
Tropik přechází na šikmé střechy? To je progres! Výborně.
Tak na tohle jsem měkký nějak tomu počasí na naší straně,oblasti, nevěřím Zatím jsme měly -14st.Nechci přijít o listy
Tak to je super,asi se budu muset zamyslet,jestli ty moje palmy moc nehýčkám .Tady někdo bude brzy nadstavovat o metr?
To je loni nastavovaný o 1 metr. Myslel jsem, že to chvilku vydrží.
Tyjo, listy muselo do toho krytu svazovat stádo volů, snad ta páska neprdne, to by možná i ten kryt nevydržel a prasknul jako papiňák .
My jsme dnes zazimovali druhého Trachýka, největší samici. Na další zimování asi budeme dokoupit další díl lešení, protože ze žebříku je to trochu peklíčko. Delší žebřík sice máme, ale lze ho opřít jen těsně pod listy, takže člověk váže listy bez jakéhokoliv jištění v 5 m. Nevím jak, ale podařilo se mi svázat listy do kokonu, obvázat to netkankou, aplikovat kabel a ještě přehodit bigbagem .
Jo taky si říkam . První vlnu mraz jsme promeškali a tu druhou víkendovou už stejně nestíháme .
Strana 5 z 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 5 z 6
Povolení tohoto fóra: