Eriobotrya japonica - lokvát japonský, mišpule japonská
+2
ivik
Radim K
6 posters
Strana 1 z 1
Eriobotrya japonica - lokvát japonský, mišpule japonská
Téma na přání .
Radim K- Admin
- Poèet pøíspìvkù : 1024
ivik- Poèet pøíspìvkù : 146
Re: Eriobotrya japonica - lokvát japonský, mišpule japonská
Chjo Ivo, děláš chutě! .
Právě začínají v subtropech dozrávat, neviděli jste už někdo plody na pultech? Dal bych si .
Právě začínají v subtropech dozrávat, neviděli jste už někdo plody na pultech? Dal bych si .
Radim K- Admin
Radim K- Admin
Radim K- Admin
Proč by nezakvetl? Nakvétají přes zimu a hodně ochotně. Dozrávají zhruba v květen-červen
Už zrají, letos hodně brzy, některé jsou už utrženy, byly sladké, s kupovanými se nedají srovnat
Dobrý večer. Mám dotaz k mišpuli německé. Dostala jsem na jaře dvě semínka. Nevěda ani co to je za semínka, lupla jsem je do květináčků na okno a hojně zalévala. Cosi začalo v přemokřené zemině rašit. Ale záhy to jakoby zaschlo. Nechtělo se mi to vyhodit, tak jsem květináčky dala na severní okno a přestala se o to zajímat. Pak jsem se od dárce dozvěděla, že si vzpomíná, že to jsou semena z mišpule. A kupodivu, ze semínek opět raší a už je to asi 8cm vysoká rostlinka se dvěma patry lístků. Jedině na webu tropik, jsem se dnes dočetla, co se semeny mišpule, ale už je bohužel (bohudík :-D ) narašeno a já teď nevím, co s tím. Jak dál, aby mi rostlinky přežily. Mám je dát ven? a nechat už přes zimu venku? Nebo je nechat za oknem? Nebo přezimovat jako fíkovník? Moc děkuji komukoli za radu :-)
mamasumo- Poèet pøíspìvkù : 4
Jo to se ti to pěstuje Ivo, pod španělským sluncemivik napsal: Už zrají, letos hodně brzy,
mamasumo napsal:Dobrý večer. Mám dotaz k mišpuli německé. Dostala jsem na jaře dvě semínka. Nevěda ani co to je za semínka, lupla jsem je do květináčků na okno a hojně zalévala. Cosi začalo v přemokřené zemině rašit. Ale záhy to jakoby zaschlo. Nechtělo se mi to vyhodit, tak jsem květináčky dala na severní okno a přestala se o to zajímat. Pak jsem se od dárce dozvěděla, že si vzpomíná, že to jsou semena z mišpule. A kupodivu, ze semínek opět raší a už je to asi 8cm vysoká rostlinka se dvěma patry lístků. Jedině na webu tropik, jsem se dnes dočetla, co se semeny mišpule, ale už je bohužel (bohudík :-D ) narašeno a já teď nevím, co s tím. Jak dál, aby mi rostlinky přežily. Mám je dát ven? a nechat už přes zimu venku? Nebo je nechat za oknem? Nebo přezimovat jako fíkovník? Moc děkuji komukoli za radu :-)
Ahoj, je důležité, jestli je to určitě Mišpule německá? Určitě by pomohlo i foto vyklíčených rostlinek. Německé mišpule velmi neochotně klíčí, nám se je vyklíčit dokonce ještě nikdy nepovedlo..
Od určení druhu bychom se pak mohli odrazit a dál radit co a jak. Ale obecně rostlinám bude 100x lépe venku než na severním okně!
Rudolf M napsal:mamasumo napsal:Dobrý večer. Mám dotaz k mišpuli německé. Dostala jsem na jaře dvě semínka. Nevěda ani co to je za semínka, lupla jsem je do květináčků na okno a hojně zalévala. Cosi začalo v přemokřené zemině rašit. Ale záhy to jakoby zaschlo. Nechtělo se mi to vyhodit, tak jsem květináčky dala na severní okno a přestala se o to zajímat. Pak jsem se od dárce dozvěděla, že si vzpomíná, že to jsou semena z mišpule. A kupodivu, ze semínek opět raší a už je to asi 8cm vysoká rostlinka se dvěma patry lístků. Jedině na webu tropik, jsem se dnes dočetla, co se semeny mišpule, ale už je bohužel (bohudík :-D ) narašeno a já teď nevím, co s tím. Jak dál, aby mi rostlinky přežily. Mám je dát ven? a nechat už přes zimu venku? Nebo je nechat za oknem? Nebo přezimovat jako fíkovník? Moc děkuji komukoli za radu :-)
Ahoj, je důležité, jestli je to určitě Mišpule německá? Určitě by pomohlo i foto vyklíčených rostlinek. Německé mišpule velmi neochotně klíčí, nám se je vyklíčit dokonce ještě nikdy nepovedlo..
Od určení druhu bychom se pak mohli odrazit a dál radit co a jak. Ale obecně rostlinám bude 100x lépe venku než na severním okně!
Dobrý večer, tak nakonec jste měl pravdu. Já, ač kozel zahradníkem, mám teď docela pěknou rostlinku. Léto tráví venku a evidentně se jí daří. Moc děkuji za ochotu poradit.
mamasumo- Poèet pøíspìvkù : 4
Zdravím, koupila jsem si plody mišpule a když jsem viděla semínka napadlo mě, že jich pár zkusím zasadit. Tak teď přemýšlím, jestli je to Mišpule obecná/ německá - Mespilus germanica nebo se dá zaměnit s něčím jiným? Podle fotek předpokládám, že to Eriobotrya japonica - Lokvát japonský nebude, má i jiná semena. Semínka jsou tvrdá, skoro jako pecky švestek. Při vysetí je zkusím rozlousknout nebo je ošmirgluju. Plody jsou přemrzlé a fotku nepřemrzlých nemám. Listy nevím jak vypadají, neviděla jsem je. Přemrzlé plody po rozkrojení vypadají jako shnilé, ale v chuti nic shnilého necítím. Jsou lehce sladká, připomínají jablko, ale nikdy dříve jsem Mišpuli neviděla ani nejedla, tak nevím. V prvním rozkrojeném plodu bylo 5 semen, další ještě nevím. Přikládám fotku plodů a semen.
rybka- Poèet pøíspìvkù : 12
Jo je to Mišpule německá, běžně se jí až po přejití mrazem, říká se tomu shniličkovatění. Za čerstva jsou plody většinou nevyhledávané, tvrdé, kyselé..
Je fajn, že se někde prodávají, já osobně je moc nemusím, ale většině lidem hodně chutnají, je to jedno z nejpozdějších ovocí na zahradě, navíc plodí každoročně, bez ohledu na mrazy a sucha.
Na semenáčky se moc netěš, nám nevyklíčily asi nikdy, nebo jen extrémně malé množství rostlin. Se semen potřebují čas, ne jednu, dokonce ani 2 ale ještě více studených stratifikací, prostřídaných teplými stratifikacemi. Tzn že bys výsev musela minimálně 2,5 roku udržovat v přijatelném stavu a ani pak není jisté že vyklíčí. Mišpule se hlavně roubují, popřípadě řízkují. Což je i důvod, proč jsou tak málo rozšířené, protože prostě nezplaňují.
Je fajn, že se někde prodávají, já osobně je moc nemusím, ale většině lidem hodně chutnají, je to jedno z nejpozdějších ovocí na zahradě, navíc plodí každoročně, bez ohledu na mrazy a sucha.
Na semenáčky se moc netěš, nám nevyklíčily asi nikdy, nebo jen extrémně malé množství rostlin. Se semen potřebují čas, ne jednu, dokonce ani 2 ale ještě více studených stratifikací, prostřídaných teplými stratifikacemi. Tzn že bys výsev musela minimálně 2,5 roku udržovat v přijatelném stavu a ani pak není jisté že vyklíčí. Mišpule se hlavně roubují, popřípadě řízkují. Což je i důvod, proč jsou tak málo rozšířené, protože prostě nezplaňují.
Rudolfe, já jsem ani nepřemýšlela o tom, že by mi zaplodila. Koukla jsem na google a zaujalo mě, jaké má lístky. To složité a dlouhé klíčení je pro mě celkem zklamáním.
Ještě se vrátím k mišpuli japonské, několikrát zmiňovaná Radimovo rostlina, se má aktuálně takto:
Je v zemi druhou zimu, bez zimování, loni bylo minimum -13,9°C ale k tomu jako bonus arktický den, rostlina se asi z 60% odlistila. Letos bylo -15,6°C, ale rostlina nemá takřka ani škrábnutí. V záhonu je experimentálně, už se nám jí nechtělo pěstovat v květináči a zatím tedy jen zíráme. Některé bobkovišně mají větší poškození než lokváty.
Přitom ale náš jiný lokvát v jiné části pozemku, v mnohem teplejší části, loňskou zimu nedal i přesto, že byl roubovaný na hlohu..
Je v zemi druhou zimu, bez zimování, loni bylo minimum -13,9°C ale k tomu jako bonus arktický den, rostlina se asi z 60% odlistila. Letos bylo -15,6°C, ale rostlina nemá takřka ani škrábnutí. V záhonu je experimentálně, už se nám jí nechtělo pěstovat v květináči a zatím tedy jen zíráme. Některé bobkovišně mají větší poškození než lokváty.
Přitom ale náš jiný lokvát v jiné části pozemku, v mnohem teplejší části, loňskou zimu nedal i přesto, že byl roubovaný na hlohu..
Krásná rostlina.
Similar topics
» Fatsia japonica - Aralka
» Wasabi (Wasabia japonica)
» Prunus mume, ansu, mandshurica - meruňka japonská a další "divoké" meruňky
» Wasabi (Wasabia japonica)
» Prunus mume, ansu, mandshurica - meruňka japonská a další "divoké" meruňky
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: