Nové výsadby, projekty, zákoutí, záhony
+4
Radim K
beny
mejdlo
Rudolf M
8 posters
Strana 2 z 2
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: Nové výsadby, projekty, zákoutí, záhony
Přes víkend jsme se vrhli na další projekt, opět to začalo "hele, nepřesadíme to kiwi ze sadu" a skončilo to 6 metrovým záhonem, kde jsme si opět ulevili od pár nádobových rostlin .
Místo je to výsostně kryté, od jiných projektů jsme si dali záležet na kvalitním materiálu, jako třeba ocelová lanka, která drží masité háčky v trámech, udrží dohromady několik set kilo. Půda je pro každou rostlinu upravena zvlášť a jednotlivé rostliny jsme volili s rozumem, aby si nepřekážely a nemusely se krotit střihem.
Menší rostliny mezi kiwim (Actinidina chinensis 3 samice a 1 samec), jsou botanické Buddleji, jedna dorůstá pouze do 80 cm. Druhou musíme přesadit, u ní jsme se nyní dočetli že má 5 metrů . Vyměníme jí za menší druh.
Záhon také obsahuje Aralku, Lokvát, Arbutus unedo a Granátové jablko.
Místo je to výsostně kryté, od jiných projektů jsme si dali záležet na kvalitním materiálu, jako třeba ocelová lanka, která drží masité háčky v trámech, udrží dohromady několik set kilo. Půda je pro každou rostlinu upravena zvlášť a jednotlivé rostliny jsme volili s rozumem, aby si nepřekážely a nemusely se krotit střihem.
Menší rostliny mezi kiwim (Actinidina chinensis 3 samice a 1 samec), jsou botanické Buddleji, jedna dorůstá pouze do 80 cm. Druhou musíme přesadit, u ní jsme se nyní dočetli že má 5 metrů . Vyměníme jí za menší druh.
Záhon také obsahuje Aralku, Lokvát, Arbutus unedo a Granátové jablko.
Pekna exzotika
janci- Poèet pøíspìvkù : 166
Projekt přečerpávání dešťové vody je skoro hotov. V každém posledním sudu v řadě u každého svodu je čerpadlo, které po naplnění sudu žene potrubím vodu (která by jinak odtekla do kanálu), do nejvyššího místa v zahradě. Tam plní další sudy a po jejich naplnění se rozlévá po zahradě a pomáhá tak zvýšit srážkový úhrn.
Už jsem to dodělal na konci května, ale čekal jsem na vyzkoušení. Ukázalo se, že jsem podcenil množství vody, které za střech teče. Musím ještě doplnit hodně nádrží....
Už jsem to dodělal na konci května, ale čekal jsem na vyzkoušení. Ukázalo se, že jsem podcenil množství vody, které za střech teče. Musím ještě doplnit hodně nádrží....
beny- Poèet pøíspìvkù : 1517
jirkan- Poèet pøíspìvkù : 245
Upravil jsem a nově osázel záhon "U stodoly". Dostal i kryt na zimu. Je do něho vyveden výduch větrání ze zimoviště a ukázalo se, že i během zimy se tak většinou teplota drží +7°C a více. Kosterní rostliny jsou Oleandr, Fremontodendron californicum, Chamaedorea radicalis, Caesalpinia gilliesii, Arenga engleri, Magnolia delavayi a Trachycarpus geminisectus. Podrost a pozadí: Erica arborea, Pandorea jasminoides, Trachelospermum jasminoides, Griselinia littoralis, Holboellia latifolia.
Naposledy upravil beny dne Sun Dec 19, 2021 6:53 am, celkově upraveno 1 krát
Výsadba Parajubaea a Jubaea
Sázení Parajubaea a Jubaea v podmínkách jílového nepropustného podloží mé zahrady.
Prvním krokem byla příprava meliorace dna výsadbových jam a přívod chrániček kabelů. Napojení melioračního potrubí a přívod chráničky jsem měl již připravený z výstavby předchozího krytu (Rozevlátá Italka).
Hloubení výkopu do hloubky 90 cm odhalilo drobné povrchové prameny. K odvodnění jsem zvolil potrubí KG 110, protože bylo pravděpodobné, že ve vlhkých obdobích roku budou prameny ještě silnější. V části pod výsadbovou jámou je perforované úzkými otvory a zabalené do geotextílie jako ochrana před zanášením kaly. V části mezi kryty je vyvedena kontrolní šachta. Potrubí bylo zasypané štěkem a položena chránička na kabel. Práce proběhli v únoru 2019.
V únoru 2020, když si meliorační výkop dostatečně slehl, jsem začal připravovat základy krytů. Musel jsem změnit i pozice trysek závlah, aby měli palmy dostatek vody i v suchém období.
V průběhu dubna 2020 pak došlo k vybetonování základu krytu.
Během května 2020 proběhlo vyhloubení výsadbových jam, jejich naplnění ornicí s pískem a vlastní výsadba.
V září 2020 došlo i na tepelnou izolaci základů krytu, která zabraňuje promrzání krytu z bočních stran pod polykarbonátem a výrazně přispívá k úspoře elektřiny na vytápění.
Říjen 2020. Zahájení výroby krytů.
Prosinec 2020.
Prvním krokem byla příprava meliorace dna výsadbových jam a přívod chrániček kabelů. Napojení melioračního potrubí a přívod chráničky jsem měl již připravený z výstavby předchozího krytu (Rozevlátá Italka).
Hloubení výkopu do hloubky 90 cm odhalilo drobné povrchové prameny. K odvodnění jsem zvolil potrubí KG 110, protože bylo pravděpodobné, že ve vlhkých obdobích roku budou prameny ještě silnější. V části pod výsadbovou jámou je perforované úzkými otvory a zabalené do geotextílie jako ochrana před zanášením kaly. V části mezi kryty je vyvedena kontrolní šachta. Potrubí bylo zasypané štěkem a položena chránička na kabel. Práce proběhli v únoru 2019.
V únoru 2020, když si meliorační výkop dostatečně slehl, jsem začal připravovat základy krytů. Musel jsem změnit i pozice trysek závlah, aby měli palmy dostatek vody i v suchém období.
V průběhu dubna 2020 pak došlo k vybetonování základu krytu.
Během května 2020 proběhlo vyhloubení výsadbových jam, jejich naplnění ornicí s pískem a vlastní výsadba.
V září 2020 došlo i na tepelnou izolaci základů krytu, která zabraňuje promrzání krytu z bočních stran pod polykarbonátem a výrazně přispívá k úspoře elektřiny na vytápění.
Říjen 2020. Zahájení výroby krytů.
Prosinec 2020.
Rudolf M likes this post
Rudolf M likes this post
Vypadá to velké,pěkná stříška,to je celoroční nebo zimní období?
Tom78- Poèet pøíspìvkù : 358
Plachta 3x4x metry. Jen zimní skládací stříška na Yuccovištěm. Já tedy Yuccy za okrasné rostliny nepovažuju (jen za suché rošťí ), ale mám z dob mladické neroznážnosti pár semenáčků a bylo mě líto se s nimi po těch letech rozloučit.
Zdar,tak se na nás řítí mráz,ale v hlavě mi šrotuje taková skleníko-zimní zahrada ke zdi domu,kde svítí od rána do večera slunko,pokud svítí. Ze dřeva konstrukce, střecha 25mm polykarb. a čelo boky by měly být průhledné plexi. posuvné dveře a celé by se to mělo dát otevřít odsunout ať to tam při horku řádně větrá...V rámci možností rozměr pouze- délka do 4m výška kolem 2,5m+...šířka 2,5cca
Mělo by to stát na straceném bednění 20 cm výška,uvnítř větší kameny s kačírkem.
Jdi s výškou co nejvíc nahoru. Alespoň 4 metry. I tak ti za pár let bude připadat nízká.
Beny naprosto souhlasím ...
Strana 2 z 2 • 1, 2
Strana 2 z 2
Povolení tohoto fóra: