Prosím o pomoc určení druhu semen s Malajsie
4 posters
Tropik fórum :: POKEC O ČEMKOLI :: Pokec
Strana 1 z 1
Re: Prosím o pomoc určení druhu semen s Malajsie
Ahoj, vítej na foru
Myslím, že je to dost těžké rozpoznat i pro rodilého malajsijce . Semena působí, že je na nich ještě naschlá dužina, což překrývá jedinečnost a odlišnost každého semene. Chtělo by to fotky jiných částí rostlin a čerstvých plodů, ale chápu, že už je to asi pasé. Tak očistit semena a nafotit na lepším světle pro lepší identifikaci.
Prozatím mi to připadá takto:
1. může být palma z rodu Salacca, ale také to může být semeno nějaké Cassie..
3. mi připomíná "tropickou mandli" - Terminalia catappa.
4. Sonzapot (Licania platyphus)?
5. může být Artocarpus, ale nejspíš ne heterophyllus. "Jedovatých palem" mnoho není, nejznámější, Wallichia disticha, má semena trojhranná.
6. to jsou semena nebo malé lusky?
9. určitě něco slézovitého - nejspíše některý z tropických ibišků.
10. ta podlouhlá semena patří obrovskému lusku Delonix regia - "ohňový strom".
13. mají ty plody drobnější semena? Vypadá to jako nějaké Psidium.
Myslím, že je to dost těžké rozpoznat i pro rodilého malajsijce . Semena působí, že je na nich ještě naschlá dužina, což překrývá jedinečnost a odlišnost každého semene. Chtělo by to fotky jiných částí rostlin a čerstvých plodů, ale chápu, že už je to asi pasé. Tak očistit semena a nafotit na lepším světle pro lepší identifikaci.
Prozatím mi to připadá takto:
1. může být palma z rodu Salacca, ale také to může být semeno nějaké Cassie..
3. mi připomíná "tropickou mandli" - Terminalia catappa.
4. Sonzapot (Licania platyphus)?
5. může být Artocarpus, ale nejspíš ne heterophyllus. "Jedovatých palem" mnoho není, nejznámější, Wallichia disticha, má semena trojhranná.
6. to jsou semena nebo malé lusky?
9. určitě něco slézovitého - nejspíše některý z tropických ibišků.
10. ta podlouhlá semena patří obrovskému lusku Delonix regia - "ohňový strom".
13. mají ty plody drobnější semena? Vypadá to jako nějaké Psidium.
Radim K- Admin
- Poèet pøíspìvkù : 1024
Ahoj, mě ta první semena připomínají rod palem Corypha, nejčastěji vyskytující druh je Corypha umbraculifera. Sedí velikosti i tvar semen, nicméně tropických druhů palem je ohromné množství..
Takže trošku jsem si s tím pohrál a vyšlo mi tohle:
Toto prej jedí kaloňi, zde jsou fotky a jeden jsem rozřezal - je to takové lehčí dřevo, něco jako korek? Uprostřed je jako by üplně malé jadérko
Zde další je tzv menší ořech - tyto mám už jen 2, 1 jsem dal do lehce namočeného kokosového vlákna na klíčení, což předpokládám bude trvat i několik let.
Další fotka je ta "palma" - jako salak to nevypadá "dračí ovoce". Takže otázkou co je to, pod dužinou která má cca 2 mm je tvrdý ořech - mám už jen 3, jeden jsem dal klíčit opět do kokosového vlákna
Dále jsem dal údajné mandle, je tam i jedna fotka rozlouplého "plodu(mandle)"
Dále je tu tzv velká neznámá což jsou asi všechny pro mě Jeden jsem i rozůlil - moudrý z toho nejsem
A poslední je ten velký ořech, vypadá to jako mušle, je to pěkné Klidně můžu poslat semena lidi
Toto prej jedí kaloňi, zde jsou fotky a jeden jsem rozřezal - je to takové lehčí dřevo, něco jako korek? Uprostřed je jako by üplně malé jadérko
Zde další je tzv menší ořech - tyto mám už jen 2, 1 jsem dal do lehce namočeného kokosového vlákna na klíčení, což předpokládám bude trvat i několik let.
Další fotka je ta "palma" - jako salak to nevypadá "dračí ovoce". Takže otázkou co je to, pod dužinou která má cca 2 mm je tvrdý ořech - mám už jen 3, jeden jsem dal klíčit opět do kokosového vlákna
Dále jsem dal údajné mandle, je tam i jedna fotka rozlouplého "plodu(mandle)"
Dále je tu tzv velká neznámá což jsou asi všechny pro mě Jeden jsem i rozůlil - moudrý z toho nejsem
A poslední je ten velký ořech, vypadá to jako mušle, je to pěkné Klidně můžu poslat semena lidi
glorei- Poèet pøíspìvkù : 6
Já se mohu vyjádřit jen k bodu 10. Radime, víš určitě, že je to Delonix regia? Já tuhle rostlinu několikrát sázel, dokud mě jedna nevyrostla (už je to několik let). Řekl bych, že měla ostřejší špičky, ale už si to špatně pamatuji.
beny- Poèet pøíspìvkù : 1518
No, tak se to ještě více zvrtává, glorei . Alespoň je jasně vidno, že jednička fakt Salak není, bude to opravdu nejspíš Corypha a 4. fotka z prvního příspěvku není sonzapot, alébrž to je plod a ne semeno.
Libore, tady jsem si celkem jist, je to jedno z nejběžnějších semen, který si každý doveze z dovolené z tropů . Jsou v dlouhém půlmetrovém, dřevěném lusku .
Libore, tady jsem si celkem jist, je to jedno z nejběžnějších semen, který si každý doveze z dovolené z tropů . Jsou v dlouhém půlmetrovém, dřevěném lusku .
Radim K- Admin
- Poèet pøíspìvkù : 1024
Radim K napsal:No, tak se to ještě více zvrtává, glorei . Alespoň je jasně vidno, že jednička fakt Salak není, bude to opravdu nejspíš Corypha a 4. fotka z prvního příspěvku není sonzapot, alébrž to je plod a ne semeno.
Jestli můžu v 1 postu fotka cislo 10 - jsou tam ty jedovate semena cervenocerne a potom takove podlouhle. K tomu mam fotku z malajsie i velky dreveny lusk vedle me :)fotka:
glorei- Poèet pøíspìvkù : 6
Similar topics
» Určení druhu
» Určení druhu rostliny
» První pomoc
» Pomoc při zařazení rostliny
» Mapa: Původ druhů Trachycarpusů
» Určení druhu rostliny
» První pomoc
» Pomoc při zařazení rostliny
» Mapa: Původ druhů Trachycarpusů
Tropik fórum :: POKEC O ČEMKOLI :: Pokec