Cornus kousa
+3
Tapice
beny
Radim K
7 posters
Strana 2 z 2
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: Cornus kousa
Tak už zčervenal a odpadl jeden ze dvou mých letošních "chutných, poměrně velkých a zajímavých plodů". Odvážil jsem se ochutnat a zatím bych to popsal jako ještě o něco horší než fík. Uvidíme co ten druhý. Velikostí byl jako na Rudově fotce z loňského roku (jsem ho zapomněl vyfotit a po ochutnání letěl obloukem na kompost).
beny- Poèet pøíspìvkù : 1518
A byl měkký? Vzhledem k datu, bych řekl, že měl do zralosti ještě daleko..
Nám loni červenaly a padaly před dozráním jako švestky, ale k úplnému dozrání a vyzrání dužiny došlo jen u zlomku plodů, a to se dělo až během podzimu, když už padalo listí. A to víme jaké bylo loni léto, i ta vegetace začala dříve. Letos začala o něco později díky pozdním mrazům a léto bylo běžné. Vyplývá mi z toho, že kousy budou jedlé až někdy konec září a v říjnu.
Ale vzhledem k tomu, že ti nechutnají ani fíky, tak doporučuji přejít na masné výrobky a ovocným se obloukem vyhýbat , nebo je aspoň nejíst, aby jsi neodrazoval ty, co by o to měli potencionální zájem .
Nám loni červenaly a padaly před dozráním jako švestky, ale k úplnému dozrání a vyzrání dužiny došlo jen u zlomku plodů, a to se dělo až během podzimu, když už padalo listí. A to víme jaké bylo loni léto, i ta vegetace začala dříve. Letos začala o něco později díky pozdním mrazům a léto bylo běžné. Vyplývá mi z toho, že kousy budou jedlé až někdy konec září a v říjnu.
Ale vzhledem k tomu, že ti nechutnají ani fíky, tak doporučuji přejít na masné výrobky a ovocným se obloukem vyhýbat , nebo je aspoň nejíst, aby jsi neodrazoval ty, co by o to měli potencionální zájem .
Vnitřek byl takový moučný, trochu větší, než pecka z třešně.
Vždyť tomu dávám naději v druhém plodu..... ten je ještě zelený.
Ten rozdíl v sezóně je proti loňsku znatelný. Na Lagerstroemii se ještě ani nezačali objevovat poupata (a asi už ani nezačnou), a to jsem ji na jaře rychlil v krytu. Pěkně ale nabývají Kaki.
Vždyť tomu dávám naději v druhém plodu..... ten je ještě zelený.
Ten rozdíl v sezóně je proti loňsku znatelný. Na Lagerstroemii se ještě ani nezačali objevovat poupata (a asi už ani nezačnou), a to jsem ji na jaře rychlil v krytu. Pěkně ale nabývají Kaki.
Tak to je ono, vnitřek je chutný v plné zralosti jako puding, šťavnatý, měkký a sladký.
Tak to je škoda, že nerozkvete. Mě zas letos zklamal ořechokřídlec, vykvetl až minulý týden. To je velká změna o proti loňsku, kdy vykvetl v červnu a kvetl až do října.
Tak to je škoda, že nerozkvete. Mě zas letos zklamal ořechokřídlec, vykvetl až minulý týden. To je velká změna o proti loňsku, kdy vykvetl v červnu a kvetl až do října.
Ořechokřídlec (Caryopteris) vykvetl v červnu? Ten kvete nejdříve na konci srpna....
Projel jsem si fotky a byla to menší mystifikace, v červnu jsme ho teprve sázeli, vykvetl až v půlce července.
Pokud kvete běžně na konci srpna, tak to měl letos naprosto v normě a zvolil jsem špatný příklad v brzkosti květu .
Pokud kvete běžně na konci srpna, tak to měl letos naprosto v normě a zvolil jsem špatný příklad v brzkosti květu .
Včera jsme se ženou ochutnali kousy z našeho parku. Ze dvou mladých keřů, chuť byla velmi rozdílná.
Jeden měl plody s osvěžující tropickou chutí a ten druhý měl plody s chutí myšiny.
Je nám jasné, který se pokusíme rozmnožit.
Pozn.: ten chutnější měl plody méně hrbolaté
Jeden měl plody s osvěžující tropickou chutí a ten druhý měl plody s chutí myšiny.
Je nám jasné, který se pokusíme rozmnožit.
Pozn.: ten chutnější měl plody méně hrbolaté
sapmok- Poèet pøíspìvkù : 53
Hlásím ochutnání svého druhého plodu. Byl velký jako hodně velká malina. Na povrchu slabá dužina a vnitřek velmi měkký, sladký, přirovnal bych k přezrálé meruňce. Fakt dobrý....
Tak z té stovky vysazených keřů v obecním parku přežívá, po pravidelném obžínání křovinořezem obecními otroky, tak cca 70 kusů. Třicet z nich má teď nasazené květní pupeny. Tak uvidím kolik jich přežije zimu a vykvete. Třeba i zaplodí a mohlo by být i na degustaci.
Tak, už to začíná.
Je to samosprašné nebo cizosprašné? :-) Měla jsem letos ohromnou násadu a vše opadalo, ale je to zatím jen jedna malá rostlina v květníku...
A nemáte tip kde by se dala sehnat ta White Dream která by měla mít nejmíň semen? Zahradnictví Žižka už ji nenabízí...
A nemáte tip kde by se dala sehnat ta White Dream která by měla mít nejmíň semen? Zahradnictví Žižka už ji nenabízí...
Moony- Poèet pøíspìvkù : 83
Martino, já mám keř už 2 metry vysoký a zatím pořád udrží jen pár plodů. Je to ale obyčejný chinensis. Do metrové výšky vždy opadalo vše. Přidal bych fotku (letos kvete nádherně), ale nefunguje mě vkládání obrázků.
Díky Beny, tak to jsem v klidu Takže je samosprašný?
Samosprašný by měl být, ale plodí opravdu až když na to má velikost a věk. Všechny rostliny které měli i 5 cm plody co jsem viděl, měli 8 a více metrů. Ty naše, co máme na zahradě, taky shodí co mohou, zůstane třeba 1-2 plody na symbolickou ochutnávku.
Rudolfe, to jsi mě trochu vyděsil...8 metrů? Já mám v plánu udržet to tak do čtyř :-D
Navíc nahoře sapmok píše že ochutnával z keřů, viz:
"sapmok Sat 24 Sep 2016 - 11:42 Včera jsme se ženou ochutnali kousy z našeho parku. Ze dvou mladých keřů, chuť byla velmi rozdílná"
Navíc nahoře sapmok píše že ochutnával z keřů, viz:
"sapmok Sat 24 Sep 2016 - 11:42 Včera jsme se ženou ochutnali kousy z našeho parku. Ze dvou mladých keřů, chuť byla velmi rozdílná"
Jo, ale on tam má dost bizardní Ph půdy, tam mu ty kousy porostou i na skládce. My tu mísíme haldy hlíny s rašelinou a koukáme na 4 květy ročně .
Udržovat se dá. Do výšky hlavně roste, pokud je zastíněn okolními stromy, na slunci rostou kompaktně a spíše keřovitě, takže bez obav .
Udržovat se dá. Do výšky hlavně roste, pokud je zastíněn okolními stromy, na slunci rostou kompaktně a spíše keřovitě, takže bez obav .
Jaké pH ta potvora teda chce?
Pěkně obalené, on tam ještě nějaký opad bude, ale asi ne totální. Daří se jim v tvé oblasti .
hlavní propad už byl, ale jsou pořád nějaké mrňavé všechny i ty na zahradě
Neboj, propadů je několik, poslední je těsně před dozráním , ten potěší nejvíc, plod se zbarví trochu nafoukne a ... upadne...
Strana 2 z 2 • 1, 2
Strana 2 z 2
Povolení tohoto fóra: