Citronečník trojlistý - Poncirus trifoliata
+3
Rudolf M
Thaedhas
Radim K
7 posters
Strana 1 z 1
Citronečník trojlistý - Poncirus trifoliata
Citronečník je blízce příbuzný rodu Citrus a proto je to v chladnějších oblastech nepostradatelná podnož pro kulturní odrůdy citrusů. S rodem Citrus se také kříží a tito kříženci jsou citrusářům také dobře známí jako podnože (citrumelo, citranž, citranžquat,...).
Citronečník je otrněný, poloopadavý nebo opadavý keř s trojčetnými listy. Květy jsou bílé, následně plody žluté až naoranžovělé, plstnaté, velké 3 - 7 cm s hořko-kyselou dužninou a spoustou semen. Dužnina se někdy využívá na výrobu marmelády, nebo se plody suší jako koření. V nouzi jde šťáva z plodů použít do čaje. Semenáče plodí za zhruba 7 - 10 let, je možno je naroubovat roubem z již plodící rostliny. Semenáče pěstujeme 2-3 roky v nádobách, na zimu uklízíme do chladných místností a poté již vysadíme na zahradu na trvalé stanoviště, kde již rostlina přečká mrazy až kolem -20°C. Rostlina s tlustým kmenem a stářím nad 15 let i pod -25°C
Okrasná funkce citronečníku v zahradě je vysoká, buď jako solitéra, nebo jako živý plot, je to netradiční zpestření zahrady.
Citronečník je otrněný, poloopadavý nebo opadavý keř s trojčetnými listy. Květy jsou bílé, následně plody žluté až naoranžovělé, plstnaté, velké 3 - 7 cm s hořko-kyselou dužninou a spoustou semen. Dužnina se někdy využívá na výrobu marmelády, nebo se plody suší jako koření. V nouzi jde šťáva z plodů použít do čaje. Semenáče plodí za zhruba 7 - 10 let, je možno je naroubovat roubem z již plodící rostliny. Semenáče pěstujeme 2-3 roky v nádobách, na zimu uklízíme do chladných místností a poté již vysadíme na zahradu na trvalé stanoviště, kde již rostlina přečká mrazy až kolem -20°C. Rostlina s tlustým kmenem a stářím nad 15 let i pod -25°C
Okrasná funkce citronečníku v zahradě je vysoká, buď jako solitéra, nebo jako živý plot, je to netradiční zpestření zahrady.
Radim K- Admin
- Poèet pøíspìvkù : 1024
Re: Citronečník trojlistý - Poncirus trifoliata
No vidíš, já jsem jej sázel do volné půdy až letos . Ale rozdíl je, že já jsem si je 4 roky předpěstoval ve skleníku na výšku 2 metry , mam 4 rostliny různě po dvoře i nějaké před barákem . Vykopal jsem je v momentu, kdy začali pučet. Po přesazení pokračují dál v růstu, tak snad se ujmou .
Hmm, teď když na tu fotku koukám, tak kolik by jste jí tipli, že je vysoká?
Měl jsem ještě tři a já blb jsem je vyzkoušel pohnojil tady tím http://janinazahrada.cz/yaramila-complex a ono jim to kompletně spálilo kořeny.
Stando a plodila Ti?
miroslav- Poèet pøíspìvkù : 219
Ještě nekvetla, četl jsem, že začíná plodit minimálně po 10 letech. Takže je ještě mladá.
mně asi v 6-7...letos prvně
Tak trochu závidím.miroslav napsal:mně asi v 6-7...letos prvně
Jo je fakt pěkná Stando .
Míro, to je skvělé, gratuluji .
Míro, to je skvělé, gratuluji .
no jeste negratuluj, jeste tam nevisí
No kdyby zakvetla po 6 letech, tak bych mohl vidět napřezrok květy a snad i nějaký plod. Primárně sice u trifošky o plody nejde, ale zase lidi koukaj, co to tam roste ? Sice nemám palmy neb jsem jejich úspěšný ničitel ( nebo mi je ukradnou ), ale před barákem fíkovník, albizie a trifošku taky každý nemá.
To nevadí, úspěch je jen to, když vykvete semenáč .
Stando, listnaté rostliny (ve smyslu keře, stromy) se snáz přehlédnout, a kdo to nezná, ten si jich ani nevšimne- což je svým způsobem výhoda.
Tady je jedna z mých trifošek, už se začínají přepéřovat. Jsou staré 4 roky, mám je ze semen, ale vyrychlených ve skleníku. Letos na jaře jsem je vyryl a rozsadil různě po dvoře. Všechny mají kolem 2 metrů . Počkám jak se budou tvářit přírůstky a jestli vůbec bude potřeba je nějak seříznout, snad ne .
Stando, listnaté rostliny (ve smyslu keře, stromy) se snáz přehlédnout, a kdo to nezná, ten si jich ani nevšimne- což je svým způsobem výhoda.
Tady je jedna z mých trifošek, už se začínají přepéřovat. Jsou staré 4 roky, mám je ze semen, ale vyrychlených ve skleníku. Letos na jaře jsem je vyryl a rozsadil různě po dvoře. Všechny mají kolem 2 metrů . Počkám jak se budou tvářit přírůstky a jestli vůbec bude potřeba je nějak seříznout, snad ne .
JardaD- Poèet pøíspìvkù : 383
Ahoj, update mojí trifoliaty po 6 letech. Aktuálně má něco přes 2 metry, ale ještě nekvetla. Stává se z ní už pěkně ostnatá obluda.
https://drive.google.com/file/d/1K1hFyZ0A95fa8ZsYUQVDqQFpElhQJZRu/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1PiZrjGuMFJQZgjde9T1yXE4fjiaTsBbB/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1K1hFyZ0A95fa8ZsYUQVDqQFpElhQJZRu/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1PiZrjGuMFJQZgjde9T1yXE4fjiaTsBbB/view?usp=sharing
No paráda, je super vidět, že i po tolika letech se rostlinám daří .
Nám trifoška poprvé kvetla a plodila loni, tedy 9 let od výsevu. Plody byly velmi velké a překvapivě chutné. Fotky a detaily sklizně jsem dával na Standovo fórum, kde je tohle téma živější.
Naše trifoška je už hodně velký keř, nemam páru jak se má zkrotit, když má 10 cm tlusté trny . Letos vykvetla i další před domem a ještě máme jeden zákrsek, který ale trefil na "super" léta přesně od roku 2014 kdy začala velká sucha, takže má nyní sotva metr.
Nám trifoška poprvé kvetla a plodila loni, tedy 9 let od výsevu. Plody byly velmi velké a překvapivě chutné. Fotky a detaily sklizně jsem dával na Standovo fórum, kde je tohle téma živější.
Naše trifoška je už hodně velký keř, nemam páru jak se má zkrotit, když má 10 cm tlusté trny . Letos vykvetla i další před domem a ještě máme jeden zákrsek, který ale trefil na "super" léta přesně od roku 2014 kdy začala velká sucha, takže má nyní sotva metr.
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: