Musa basjoo
+25
Invertito
beny
Keraj
Martyxx
Miloš
mejdlo
Marek 2
axelsh
RadekS
Martin Toman
fedy
janci
Rudolf M
davsonz
JIriraimond
JardaD
Sidonius
Stanley_51
Standa.B
anina
Radim K
radeku
Munzar V.
Thaedhas
B.ondra
29 posters
Tropik fórum :: BANÁNOVNÍKY :: Rod Musa
Strana 12 z 12
Strana 12 z 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Re: Musa basjoo
Tak čas výsadby se mi blíží. Místo mám hotové sypu substrát a podle předpovědi asi už brzy vysadím. Nicméně na sazenici mi pořád tak nějak osychají listy, nevím jestli to nepřelévám, i když je prý vlhkomilný je možné že ještě nemá dost velké kořeny aby to pojmul. Mám ho něčím ošetřit ? Mám tu poměrně dost přípravků kvuli kaktusům, na ty je jeden z nejlepších revus top, tak bych ho raději stříkl asi. moc se mi to nelíbí. Mám ho doma už asi měsíc a něco a kvuli těm mrazům to tahám každou noc dovnitř. Tim že má v noci teplíčko roste jak divý, ale ty listy se neudrží. Už i na tom novém jsdou zase fleky. A na sluníčko ho dávám odzačátku takže nemá žádný list který by slunce nezažil..
J.Pilar- Poèet pøíspìvkù : 22
Zdravím všechny,
Měl bych dotaz na zimování musa basjoo v polystyrenovém krytu. Mám k dispozici na vyplnění vnitřního prostoru pouze suchou slámu, nemám seno.. je to problém, když použiji pouze slámu (nemám ani seno, ani listí, jen prostě tu slámu ) dekuju za odpověď..
Měl bych dotaz na zimování musa basjoo v polystyrenovém krytu. Mám k dispozici na vyplnění vnitřního prostoru pouze suchou slámu, nemám seno.. je to problém, když použiji pouze slámu (nemám ani seno, ani listí, jen prostě tu slámu ) dekuju za odpověď..
Horst- Poèet pøíspìvkù : 13
To J.Pilar: Nějak mě to ušlo, fleky jsou čistě od sluníčka. "A na sluníčko ho dávám odzačátku takže nemá žádný list který by slunce nezažil.." tzn že bez navykání rovnou na slunci se všechny listy spálily. Ale to už si asi zjistil, teď by mě vypadat k světu .
To Horst: Sláma je ideální, je dokonce i lepší, má více vzduchu v sobě. Neboj se jí tam pořádně namačkat kolem kmenů.
To Horst: Sláma je ideální, je dokonce i lepší, má více vzduchu v sobě. Neboj se jí tam pořádně namačkat kolem kmenů.
Rudolf M napsal:To J.Pilar: Nějak mě to ušlo, fleky jsou čistě od sluníčka. "A na sluníčko ho dávám odzačátku takže nemá žádný list který by slunce nezažil.." tzn že bez navykání rovnou na slunci se všechny listy spálily. Ale to už si asi zjistil, teď by mě vypadat k světu .
Díky za odpověď
[quote="Rudolf M"]To J.Pilar: Nějak mě to ušlo, fleky jsou čistě od sluníčka. "A na sluníčko ho dávám odzačátku takže nemá žádný list který by slunce nezažil.." tzn že bez navykání rovnou na slunci se všechny listy spálily. Ale to už si asi zjistil, teď by mě vypadat k světu .
Spíš jsem tím myslel, že jsem ho vynášel postupně na sluníčko a zvykal. A i nové listy, které vyrostly už venku byly pořád takto ošklivé. Krátce po téhle fotce jsem ho vysadil do půdy. Rostl jako z vody ale vždy po nějaké době ten list takhle zhnusněl. No samozřejmě tedka už je velký. Listy rostou tak třikrát větší, jenom je pokaždé zase orve bouřka. A to je v závětří. To bych nevěřil jak je ten banánovník chatrný. Každopádně roste hezky a už dělá i odnož. Druhá sazenice která byla hodně odrbaná už z přepravy tak se taky zmátořila. Tak jsem zvědavej na zimování.
Spíš jsem tím myslel, že jsem ho vynášel postupně na sluníčko a zvykal. A i nové listy, které vyrostly už venku byly pořád takto ošklivé. Krátce po téhle fotce jsem ho vysadil do půdy. Rostl jako z vody ale vždy po nějaké době ten list takhle zhnusněl. No samozřejmě tedka už je velký. Listy rostou tak třikrát větší, jenom je pokaždé zase orve bouřka. A to je v závětří. To bych nevěřil jak je ten banánovník chatrný. Každopádně roste hezky a už dělá i odnož. Druhá sazenice která byla hodně odrbaná už z přepravy tak se taky zmátořila. Tak jsem zvědavej na zimování.
J.Pilar- Poèet pøíspìvkù : 22
Možná to není dobré místo pro banánovník, teď už je to jedno, brzy je podzim. Ale jestli ho budeš příští rok znovu vysazovat, zkus změnit stanoviště. Například jestli máš vypozorováno, kudy se po zahradě nejčastěji prohání vítr při bouřce, tak zvolit místo, kde je relativně klid. Stinná poloha bude pro banán spíše výhodou, jak vidíš, mladé rostliny si se sluníčkem moc nerozumí .
Dobrý den, kdy budete letos odzimovávat musa??
Každý rok odzimovávám v květnu. Stejně dřív neporostou, dokud nezačnou teplejší noci.
beny- Poèet pøíspìvkù : 1517
beny napsal:Každý rok odzimovávám v květnu. Stejně dřív neporostou, dokud nezačnou teplejší noci.
Ok.... A zimujete v polyst.domečku?
My to sundaváme dle klimatické situace. V závislosti od teploty půdy (průběh zimy a začátek jara) a výhledům počasí. Většinou fakt ty banány rostou až od května takže není kam spěchat s odzimováním, loni ale byla situace příznivější, aspoň u nás, a významně růst začínaly již během dubna. Každopádně již během dubna by se kryty měly sundat a stačí už jen nandavat nějakou plachtu na zakrytí proti raním mrazíkům. Protože od dubna začíná slunce silně péct i na jinak zastíněná místa a pokud je kryt až příliš dobře utěsněný, může se v něm nebezpečně zvedat teplota..
Naposledy upravil Rudolf M dne Thu Feb 23, 2023 9:19 am, celkově upraveno 1 krát
Rudolf M napsal:My to sundaváme dle klimatické situace. V závislosti od teploty půdy (průběh zimy a začátek jara) a výhledům počasí. Většinou fakt ty banány rostou až od května takže není kam spěchat s odzimováním, loni ale byla situace příznivější, aspoň u nás, a významně růst začínaly již během dubna. Každopádně již během dubna by se kryty měly sundat a stačí už jen nandavat nějakou plachtu na zakrytí proti raním mrazíkům. Protože od dubna začíná slunce silně péct i na jinak zastíněná místa a pokud je kryt až příliš dobře utěsněný, může se v něm nebezpečně zvedat teplota..
Prima děkuji, letos jsem je zimoval v domečku poprvé, tak doufejme, že budou OK a přežily...
Rudolf M napsal:My to sundaváme dle klimatické situace. V závislosti od teploty půdy (průběh zimy a začátek jara) a výhledům počasí. Většinou fakt ty banány rostou až od května takže není kam spěchat s odzimováním, loni ale byla situace příznivější, aspoň u nás, a významně růst začínaly již během dubna. Každopádně již během dubna by se kryty měly sundat a stačí už jen nandavat nějakou plachtu na zakrytí proti raním mrazíkům. Protože od dubna začíná slunce silně péct i na jinak zastíněná místa a pokud je kryt až příliš dobře utěsněný, může se v něm nebezpečně zvedat teplota..
Mohl bych mít prosím na Vás dotaz?
Budete mít letos k prodeji v eshopu musa basjoo a ensete ventricosum (zelenou či červenou formu či obě)?
Moc děkuji
Basja spíše nebudou, do nich už nešťouráme. Ensetečka máme jako stálice, letos by mohly být i nějaké formy ze semen.
A pokud vyklíčí, tak bude hodně slušnej sortiment jiných druhů rodu Musa.
Rudolf M napsal:Basja spíše nebudou, do nich už nešťouráme. Ensetečka máme jako stálice, letos by mohly být i nějaké formy ze semen.
To je super, a na kdy myslíte, že by se to mohlo objevit v nabídce, aby mi to neuteklo... ?? :-)
Určitě si objednám...
a ty ostatní druhy musa budou i na venkovní pěstování ? :-)
Ještě jsem se chtěl zeptat - nemáte prosím na prodej hlízy kolokázie jedlé (taro) ??
Děkuji moc za odpověď
Banány bývají většinou v druhé letní aktualizaci, tedy během července .
Nějaké venkovní perspektivní jsme brali, otázka je, jestli vyklíčí .
Tara budou jen jako hotové rostliny, taky budou někdy v období těch banánů .
Rudolf M napsal:Banány bývají většinou v druhé letní aktualizaci, tedy během července .
OK, moc děkuji za zprávu
Rudolf M napsal:Banány bývají většinou v druhé letní aktualizaci, tedy během července .
Dobrý den ještě jednou, vím ze to do tohoto vlákna moc nepatří, ale asi by bylo zbytečné zakládat kvůli tomu nové…
Chtěl jsem se prosím ještě zeptat - mate nějaké zkušenosti s banánovnikem Musa DAJIAO (kříženec Sikkimensis x balbisiana) ?
Hlavně by mě zajímalo (protože jsem se dočetl hlavně na některých zahraničních fórech a skupinách, ze to celkem úspěšně dělají), zda ho zimujete volně v zemi s ochranou jako musa basjoo, nebo ještě s nějakou silnější? Či vůbec a nikoliv? Nebo zda s nim mate nějakou spec.zkušenost..dost by mi to pomohlo..dekuji
Dobrý den, druhým rokem zimuji banánovník zakrytý slámou a nepromokavou plachtou. Letošní zima "jaro" mi moc nepřeje, od listopadu, kdy jsem banánovník zakryl vlastně pořad roste. Předpověď na další dny je velmi jarní. Na fotografii je banán z 2.2., teď ještě dál vyrostl. Prosím o váš názor, mám nový list ustřihnout a banán mám ještě zakrýt nebo ho již odzimovat a v případě mrazů v březnu ho zakrýt, ať se dál nevysiluje. Mám obavu list výrazně zakrátit. V loňském roce jsem úspěšně odzimoval banán až 17. března. Zahrada je v Praze, takže mráz tu moc nemáme. Děkuji za váš názor.
Ste- Poèet pøíspìvkù : 1
Ahoj, vítej na fóru. No to je nadělení, tohle jsem tady nikdy nezažil i když letos jsem se pod kryty ještě nedíval.
Určitě nezimovat, předpovědi přejou růstu, banán se nevysiluje, svým způsobem ani spánek nepotřebuje, a kořeny si uchovává, takže kdykoli dojde k řezu, nebo zlomení, nebo jiné devastace, má z čeho obnovovat, aniž by se corm oslaboval. Tedy pokud by se náhodou stalo, že se zima během března nebo dubna vrátí, a mladá nať umrzne, bez problémů se rostlina hned potom obnoví .
Jestli se ta hmota nenarovnala, tak ty špagetky ustřihni, z toho se list nerozvine. V případě teplot pod nulu by mělo stačit na rostliny hodit nějaký barel, nebo je přehodit silnou plachtou.
Jinak zimování super, mokrá sláma je dle našich testů nejlepší pro banány, popřípadě mokré listí.
Určitě nezimovat, předpovědi přejou růstu, banán se nevysiluje, svým způsobem ani spánek nepotřebuje, a kořeny si uchovává, takže kdykoli dojde k řezu, nebo zlomení, nebo jiné devastace, má z čeho obnovovat, aniž by se corm oslaboval. Tedy pokud by se náhodou stalo, že se zima během března nebo dubna vrátí, a mladá nať umrzne, bez problémů se rostlina hned potom obnoví .
Jestli se ta hmota nenarovnala, tak ty špagetky ustřihni, z toho se list nerozvine. V případě teplot pod nulu by mělo stačit na rostliny hodit nějaký barel, nebo je přehodit silnou plachtou.
Jinak zimování super, mokrá sláma je dle našich testů nejlepší pro banány, popřípadě mokré listí.
Strana 12 z 12 • 1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Tropik fórum :: BANÁNOVNÍKY :: Rod Musa
Strana 12 z 12
Povolení tohoto fóra: