Rod Akebia - akébie
2 posters
Strana 1 z 1
Rod Akebia - akébie
Akébie má 5 druhů, z nichž u nás nejběžnější je Akebia quinata - akébie pětičetná. Je to úžasná rostlina, která kromě své nádherné listové plochy která navíc vydrží velmi dlouho do zimy, má vonné květy a jedlé plody. Celá rostlina je jedlá a léčivá, jedí se mladé výhonky, zralé sladké plody a tlusté oplodí se smaží. Největším problém skýtá opylení plodů, protože jsou zapotřebí 2 cizí rostliny.
Akébie pětičetná
Akébie pětičetná
Radim K- Admin
- Poèet pøíspìvkù : 1024
Re: Rod Akebia - akébie
tak dnes dozrálo pár prvních plodů. Musím říct, že vypadají opravdu zvláštně. Vůně mi připomínala syrovou rybu (bylo to první co mě při přivonění napadlo a i zarazilo) možná to tak vonělo jenom mě
chuť byla něco mezi angreštem a mučenkou taková zvláštní chuť (těžko popsat ) smažené oplodí bylo zvláštní, ale s posypané cukrem to šlo jenom zůstávala trošku hořká pachuť. Hlavně je uvnitř hodně semínek, která tam překážejí
celkové hodnocení s chutí si dám další
chuť byla něco mezi angreštem a mučenkou taková zvláštní chuť (těžko popsat ) smažené oplodí bylo zvláštní, ale s posypané cukrem to šlo jenom zůstávala trošku hořká pachuť. Hlavně je uvnitř hodně semínek, která tam překážejí
celkové hodnocení s chutí si dám další
Sidonius- Poèet pøíspìvkù : 68
Re: Rod Akebia - akébie
To je paráda Zdenku! Vím o několika samostatných starých akébiích, ale plody jsem na nich nikdy neviděl. Vyzkoušíš klíčivost?
Radim K- Admin
Radim K- Admin
Radim K- Admin
Strana 1 z 1
Povolení tohoto fóra: